marți, 17 noiembrie 2009

Minciunile care zgarie rau, rau

MANUALE SCOLARE GRATUITE

Corneliu Riegler spune: "din banii din care trebuiau cumparate manuale s-au cumparat sistemele de sustinere ale panourilor."

CORNELIU RIEGLER MINTE asa cum ne-a obisnuit.

Nu liceul este cel care trebuie sa cumpere manuale scolare gratuite ci Inspectoratele Scolare.
Scolile doar transmit Inspectoratelor Scolare necesarul de manuale pe baza unei situatii cu stocul, vechimea.....Uite AICI, Anexa 2 la ordinul MECI 3772/30.04.2009
si uite SI AICI,
pe site-ul Ministerului Educatiei:

"Reglementări privind completarea stocului de manuale aferent învăţământului special
02.09.2009

Procesul de completare a stocurilor de manuale şcolare pentru învăţământul obligatoriu prin achiziţionarea manualelor şcolare retipărite se realizează în conformitate cu Metodologia privind regimul manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar aprobată prin OMECT nr. 5913 din 13.XI.2008, publicată în Monitorul Oficial al României partea I nr. 28 din 14.01.2009.......... Ca urmare a procesului de descentralizare, fiecare inspectorat şcolar a primit în responsabilitate gestionarea fondurilor alocate şi asigurarea cu manuale şcolare retipărite, în baza unor contracte de achiziţie publică. Prin OMECI nr. 3772/ 30 IV 2009 s-a declanşat procesul de retipăriri."

In acest an de CRIZA a fost si O CRIZA A MANUALELOR. Profitand de ea s-a apucat si Riegler sa arate cu degetul ca uite ca nu cumpara manuale. De fapt obligatia directorului este sa comunice la Inspectorat necesarul, iar acesta trebuie sa rezolve problema. Si cum anul acesta a fost CRIZA, si bani mai putini, inspectoratele au facut slalom printre manuale.
S-a ajuns in situatia in care s-au luat manuale de la alte scoli(unde scazuse nr. de elevi) si s-au dat altora(unde crescuse nr. de elevi), sau chiar s-au luat manuale de la scoli, unde parintii au posibilitati materiale si s-au dat catre scoli care au multi elevi ce provin din familii nevoiase, unde abandonul scolar este mare.

Cam asa sta problema manualelor pe la altii: "La clasa a V-a, situaţia este şi ami dificilă, achiziţionându-se manuale în procent de 10% din numărul de elevi dintr-o sală de clasă. „La clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a procentul creşte şi se repartizează 15% din numărul de elevi“, a completat Ilie Gheorghişor, şeful depozitului de manuale din cadrul ISJ Olt."
La Bacau bugetul alocat ISJ " pentru achizitionarea de manuale noi a fost injumatatit. Daca anul trecut s-au primit peste 8 miliarde de lei vechi, anul acesta achizitia s-a facut numai in suma de 3,4 miliarde de lei vechi. Cu acesti bani s-au putut cumpara doar 90.000 de manuale. In conditiile in care, pentru anul 2009-2010 s-au inscris in scoli circa 111.000 de elevi in toate grupele scolare primar, gimnazial si liceal. Necesarul este acoperit in intregime doar pentru boboceii din clasa I".
Suceava - " manualele din şcoli sunt utilizate de mai mult de patru generaţii de elevi şi multe prezintă un grad avansat de uzură fizică, astfel că necesarul de manuale nu este acoperit calitativ la nivelul judeţului, iar bugetele estimate de către şcoli, pentru ca la toate disciplinele de învăţământ să nu existe lipsuri, depăşesc bugetul alocat.
Pentru judeţul Suceava s-au alocat doar jumătate din fondurile de anul trecut, care erau şi aşa insuficiente. În aceste condiţii elevii vor învăţa în anul şcolar următor din manuale vechi, uzate, din care au învăţat colegii lor mai mari în anii anteriori."

Am si IO o intrebare. Cine s-a plans de manualele vechi in acesta perioada de criza??? Corneliu Riegler sau parintele ala care il trimite pe D-l Goe la scoala imbracat cu haine de firma de peste 2.000 ron, cu telefon de inca 2.000, cu cate 500 ron/zi, bani de buzunar si desigur cu ochelari de soare ca tot a fost nor zilele astea?????
Ca asta imi aduce aminte de ala care vine sa manance la cantina saracilor in mercedes.....



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu