miercuri, 6 mai 2009

Monoloagele vaginului

Jurnalul National :

Eve Ensler s-a intors din Iad. Aşa işi descrie autoarea călătoria recent incheiată din Congo, unde mii de femei sunt victimele abuzurilor sexuale şi mutilărilor in perioada războiului civil.


ANGAJAMENT. Alăturăndu-se la 54 de ani campaniei Naţiunilor Unite impotriva "celor mai mari manifestări de violenţă impotriva femeilor", celebra scriitoare Eve Ensler, autoare a piesei de teatru "Monoloagele vaginului", a petrecut căteva săptămăni in spitalul Panzi, din oraşul Bukavu, in estul statului Congo, unde peste 3500 de femei se internează anual cu leziuni grave ale organelor genitale, datorate abuzurilor sexuale repetate la care sunt supuse.

"In Congo", spune ea, "asistăm la o situaţie fără precedent! Dar bineinţeles că toată lumea pune asta pe seama lipsei de civilizaţie din Africa, iar nimănui se pare că de fapt nu-i pasă!". De la Geneva, Yakin Ertürk, raportor special al Naţiunilor Unite privind violenţa asupra femeilor a susţinut declaraţia scriitoarei afirmănd in plus că "in provincia South Kivu din Congo se trece cu mult dincolo de noţiunea de viol. Sunt adevărate atrocităţi sexuale, incest, sclavie sexuală şi acte de canibalism", a adăugat ea, aruncănd vina pe miliţiile susţinute din umbră de Uganda care ocupă intreaga regiune Ituri, dar şi incapacitatea forţelor armate congoleze şi a serviciilor responsabile pentru ordinea publică, in speţă poliţia naţională, avertizănd că va raporta situaţia la intălnirea din septembrie a Consiliului Pentru Drepturile Omului.


AM FOST IN IAD. "Cum să vă povestesc despre fete de 9 ani violate de găşti intregi de militari sau despre femei ce după siluire au fost impuşcate in vagin, iar acum din ele ţăşnesc incontrolabil şuvoaie de urină şi fecale", a şocat Eve Ensler opinia publică in interviul acordat revistei Glamour Magazine imediat după reintoarcerea in Statele Unite.

Adevărul insă trebuia spus fără intărziere, iar acum Curtea Penală de la Haga şi-a incheiat probatoriul, urmănd a studia caz după caz, problemele cu care Congo se confruntă şi in prezent. Iar debutul procesului va avea loc prin audierea a insuşi preşedintelui Joseph Kabila. Astfel, autoarea americană face un apel la fiecare de a adresa o scrisoare şefului statului Congo cerăndu-i să ia măsuri drastice in stoparea acestui flagel departe de a-şi fi atins apogeul (U.N. Action Against Sexual Violence in Conflict, P.O. Box 3862, New York, N.Y. 10163).

Dublat de efortul de atrage atenţia opiniei publice mondiale, dar şi de a strănge fonduri in sprijinul victimelor prin programul United Nations Action Against Sexual Violence in Conflict şi V-Day, o mişcare impotriva violenţei intreptate impotriva femeilor, gestul speră să-i forţeze intr-un fel măna lui Kabila ca, in aşteptarea infăţişării in faţa Tribunalului de la Haga, să adopte acţiuni imediate şi ferme.


OM DE ACŢIUNE. Inspirată de uriaşa audienţă de care piesa "Monoloagele vaginului" s-a bucurat, text in care o femeie oarecare imparte publicului anecdote şi constatări, aforisme şi o introspecţie sensibilă a propriei sexualităţi, mişcarea V-Day a străns in ultimii zece ani peste 40 de milioane de dolari, finanţănd astfel mii de programe de protecţie a femeilor in sănul unor comunităţi ca cele din Kenya, Egipt sau Irak, dar şi pe intreg teritoriul Statelor Unite. Fondurile strănse acum, vor merge către spitalul Panzi din Congo, pentru crearea unui adăpost permanent pentru femeile abuzate sexual, acolo unde dr. Denis Mukwege, "incearcă să coasă păntecele femeilor mai repede decăt pot soldaţii să le sfăşie", spune scriitoarea Eve Ensler despre omul a cărei prietenie şi-a căştigat-o luptănd pentru un ţel comun.

2 comentarii:

  1. trebuie facut ceva pentru femeile astea

    RăspundețiȘtergere
  2. da, trebuie facut ceva. din pacate, in lume inca mai exista specimene precum riegler care umilesc, injosesc, hartuiesc femeile, doar ptr ca ei sunt BARBATI.

    RăspundețiȘtergere