sâmbătă, 9 mai 2009

GANDUL

Teatru

Monoloagele vaginului

Declarat „Biblia feminismului modern”, „Monoloagele vaginului” este un spectacol rafinat, emoţionant, incitant şi provocator. Un text incisiv despre ce înseamnă să fii femeie în zilele noastre. Un spectacol despre comunicare, acceptare, iertare, înţelegere, într-o lume blamată de singurătate. Piesa se joacă în această seară la L.A. B.I.R.O.U., de pe Teiul Doamnei 96, de la ora 19."


Universitatile de top ale lumii

Columbia University – In lumine Tuo videbimus lumen (În lumina Ta vom vedea lumină)

"Universitatea are 20 de facultăţi şi instituţii afiliate, reprezentând locul unde învaţă 5.530 de studenţi şi 14.692 de masteranzi şi doctoranzi. Universitatea are 3.224 de membri academici. În 2005, procentul celor care au fost acceptaţi la studii a variat, în funcţie de facultate, între 11% şi 70% din numărul total al aplicaţiilor. Columbia University este o instituţie privată, cu un buget anual de 5,9 miliarde de dolari. Se poate lăuda cu 81 de premii Nobel, a doua din lume după Cambridge, şi cu faptul că s-a clasat pe poziţia a şaptea în topul Shaghai de anul acesta.

Universitatea este celebră şi pentru mişcările sale studenţeşti. În 1968, studenţii s-au baricadat în sălile universităţii pentru a protesta împotriva legăturilor pe care instituţia le avea în sprijinirea Războiului din Vietnam. În acelaşi an, studenţii au protestat împotriva conducerii universităţii care dorea construirea unei clădiri unde, se crede, urmau să fie cazaţi tinerii de culoare. Spre sfârşitul anilor ’70 au început protestele prin care studenţii cereau universităţii ruperea oricăror legături, pe care aceasta le avea cu firme care susţineau regimul apartheid din Africa de Sud. Studenţii de la Columbia au militat în permanenţă împotriva războiului, inclusiv a celui din Irak.

Tradiţii

Anual, studenţii interpretează piesa “Monoloagele vaginului”, de Eve Ensler. De fiecare dată studenţii strâng circa 5.000 de dolari, pe care îi oferă unei organizaţii ce militează împotriva violenţei. Tot pentru a lupta împotriva violenţei, mii de studenţi fac un marş în luna aprilie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu