duminică, 10 mai 2009

Reprezentatia din 2007

Ii multumesc lui KUS pentru link-ul trimis.

Romania Libera

Douasprezece femei. In urma cu o luna, nu aveau aproape nimic in comun. Acum au un spectacol. O luna de repetitii, de incercari de a intelege ce a determinat-o pe Eve Ensler, in urma cu mai bine de zece ani, sa "inventeze" "Monologurile vaginului".

Cele douasprezece femei au interpretat in "Monologurile vaginului", "biblia noii generatii de femei", scrisa de Eve Ensler in 1996, dupa ce a intervievat peste 200 de femei, din mai multe zone ale Americii, dar si din zone de conflict, ca Bosnia si Kosovo. Un text despre violenta, despre amintiri, despre ce e amuzant atunci cand e vorba despre intimitate.

Spectacolul "Monologurile vaginului" regizat de Robert Balan, membru al Asociatiei Persona, a marcat in acest an "Ziua V" ("V Day") in Romania.
Anual, intre 14 februarie si 8 martie, in toata lumea, sunt organizate diverse actiuni plecand de la textul Evei Ensler, "Ziua V" devenind un sinonim al luptei impotriva tuturor formelor de abuz asupra femeii, de la violuri, agresiuni si sclavie sexuala la diverse prejudecati. Initiatoarea "V Day" pentru Romania a fost Asociatia Baraka, iar pectacolul s-a jucat duminica seara, la Café Deko, din Bucuresti. Ideea a fost de a se lucra numai cu actrite neprofesioniste, cele mai multe dintre ele urcand acum pentru prima data pe o scena.

Peste 150 de persoane au venit la Café Deko duminica seara. Timp de aproximativ o ora jumate au aflat mai multe despre femei si despre dorintele, temerile, placerile femeilor decat s-ar fi asteptat. Pentru ca, desi exista acest risc, de a "traduce" "Monologurile" Evei Ensler intr-un text patetic, regizorul si cele douasprezece actrite-pentru-o-seara au realizat un show captivant, plin de umor, dar si de gravitate. Pe langa partiturile interpretate "pe viu", in Deko, Robert Balan a preferat sa transforme cinci "monologuri" in filmulete de genul marturiilor.

De ce este nevoie sa se vorbeasca de "Ziua V" in Romania? Chiar daca nu pare, in Romania femeile inca se confrunta cu tot soiul de prejudecati – iar textul Evei Ensler in primul rand asta face, spune stop prejudecatilor comportamentale, de limbaj, de mentalitate. Ce trebuie sa ne dea cu adevarat de gandit insa sunt statisticile.
Conform datelor furnizate de Asociatia Baraka, in prima jumatate a anului 2006 au fost inregistrate 549 de cazuri de viol, cazuri in care nu sunt incluse si situatiile de viol marital, care nu se raporteaza. In plus, Romania este o sursa si un punct de tranzit pentru traficul de femei, situandu-se in primele tari din lume care sunt sursele traficului cu fiinte umane. De exemplu, conform statisticilor Organizatiei Internationale pentru Migratie , 23% din femeile traficate in Kosovo erau romance.



"Asociatia social culturala Baraka organizeaza, in cadrul campaniei mondiale Ziua V, o reprezentatie speciala a piesei de teatru Monologurile Vaginului, a autoarei americane Eve Ensler.

Evenimentul va avea loc duminica, 11 martie 2007, ora 20.00, la Cafe Deko. In regia lui Robert Balan, personajele vor fi interpretate de unsprezece femei din Bucuresti, actori "voluntari" de toate varstele si provenind din diferite medii sociale.

Reprezentatia este realizata cu sprijinul Teatrului Desant, Cafe Deko, Colegiului National Bilingv George Cosbuc, si faberlic. Scopul actiunii este de a atrage atentia opiniei publice asupra fenomenului violentei impotriva femeilor, de a impulsiona dezbaterea asupra problemelor din societatea romaneasca si de a strange fonduri pentru organizarea unor viitoare proiecte.

Intreaga echipa a proiectului lucreaza voluntar pentru realizarea acestei seri, si fara sprijinul neconditionat al actritelor, echipei tehnice si a tuturor celor care s-au alaturat apelului de participare lansat in urma o luna, nimic nu ar fi fost posibil.

Avand ca element de pornire peste 200 de interviuri cu femei din lumea intreaga despre sexualitate, corp, experiente ale abuzului si violentei, Monologurile Vaginului sunt un semnal de alarma, o tentativa de plasare a discutiei despre gen la un alt nivel si o veritabila provocare la dialog pentru barbati si femei.Ziua V este o miscare la nivel mondial care militeaza pentru eliminarea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor: violul, bataia, incestul, mutilarea genitala si sclavia sexuala.

Ziua V este un promotor al evenimentelor creative ce au drept obiective constientizarea publicului, strangerea de fonduri si revitalizarea spiritului organizatiilor anti-violenta existente."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu