luni, 6 aprilie 2009

Cum se poate ajunge din ghetou la şcoală

"Zeci de copii analfabeţi din Ferentari învaţă într-un centru susţinut de voluntari cum să nu se teamă de ştiinţa de carte

Strada Amurgului, sectorul 5. Afară este deja frig, iar în ghetou vezi câţiva copii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani. Desculţi, murdari, se joacă cu orice altceva, numai jucării, nu. Părinţii lor, majoritatea cu maximum opt clase la capitolul educaţie, fie îşi pierd vremea la "o tablă" în faţa blocului, fie se întorc obosiţi de la una dintre cele trei slujbe. Sărăcia este cuvântul de ordine în comunitate.
O altfel de şcoală
Doi dintre copiii Cameliei, Darius (6 ani) şi Toni (7 ani) sunt învăţaţi de către profesorii-psiholog cum să se adapteze vieţii sociale. Amândoi merg după cursuri, la ore speciale, de socializare, ţinute în cadrul Şcolii 141. "Te chinui trei-patru luni să îi ţii în bancă, să îi înveţi să nu se mai mâzgâlească pe mâini. Sunt mulţi copii care nu ştiu să numere. Aurelia, una din fetiţe, nu ştia nici măcar anotimpurile", spune Vera Damian, coordonatoarea centrului special de la Şcoala 141."
sursa: http://www.adevarul.ro/articole/2007/cum-se-poate-ajunge-din-ghetou-la-scoala.html

Ce se intampla cu un adult, care dupa ce si-a petrecut copilaria in Ferentari, si a invatat la scoala 141, ajunge cadru didactic, la un liceu de prestigiu din centrul capitalei???

O sa poata el sa se adapteze, sau.... amintirile il urmaresc?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu